Project ZWOL

Het project Zwol gaat over wol als waardevol materiaal.

Wollen sokken, een lekkere wollen muts voor in de winter. Dat kennen we. Maar weten we ook waar die wol vandaan komt? En weten we ook dat de “leveranciers” van wol vaak dicht bij huis te vinden zijn?

Navraag bij herders wijst uit dat de wol van schapen “in mijn bubble” van 50 kilometer rondom het atelier van KunstZinnig textiel, geen waarde meer heeft, weggegooid wordt, of als spouwmuurvulling ter verduurzaming van een huis gebruikt wordt.

In project ZWOL willen wij die wol in “onze bubble” van 50 kilometer rondom het atelier van KunstZinnig textiel lokaal verwerken om zo overbodige reiskilometers te voorkomen. 

Wol als materiaal voor verschillende technieken.

Met wol kun je geweldige dingen maken. Daar zijn verschillende vaardigheden voor nodig. Je kunt de wol wassen, kaarden, vilten, breien, haken. Je kunt met het vilt naaien, en nog veel meer. Dit mooie materiaal ligt te wachten om door vaardige handen te worden bewerkt tot mooie producten. Als ambachtelijk kleermaker is de keuze natuurlijk gemaakt. Wij gaan producten maken die ons warm houden, kleden, mooi maken en goed laten voelen. Maar vooral gaan we laten zien dat dit materiaal, dat gewoon voor handen is in onze eigen omgeving, gebruikt kan worden en daardoor waardevol is. Hiermee willen we ook een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Immers, we gebruiken materiaal dat anders weggegooid zou worden. We maken unieke producten met aloude technieken. Daarmee bewaren we en geven we deze technieken door aan hen die na ons komen.

En wol als het verbindende materiaal tussen vrijwilligers, ambachtslieden en studenten.

Met deze mooie producten werken we toe naar een tentoonstelling. Om iedereen te laten zien dat lokaal verkregen producten, die als afval behandeld worden, met de juiste behandeling een geweldige upgrade kunnen krijgen. Deze producten blijven bij elkaar en zijn eigendom van KunstZinnig textiel zodat de zeggingskracht van het totaal een mooi beeld geeft van wat wol is en wat je er mee kunt doen. Daarnaast vindt er onderzoek plaats naar gebruik van wol in Zwolle en omstreken.

Het maken van deze producten doe ik als zzp’er samen met studenten die hier de kans krijgen zich te ontwikkelen en te trainen in nieuwe technieken. We experimenten, innoveren en ontwikkelen.

Ook vrijwilligers kunnen zich aansluiten bij dit project.

We zoeken mensen die kunnen spinnen uit de vacht, kunnen breien, kunnen haken, kunnen kantklossen. De eerste proefjes zijn gedaan door een breister die liet weten: “Ik doe mee met dit project omdat ik daardoor het gevoel heb dat ik nuttig bezig ben. Ik vind het fijn ergens bij te horen en zinvol bezig te zijn. Daarnaast vind ik het fijn dat ik gewoon thuis kan werken en op geregelde tijden contact kan hebben met het atelier.”

Wil je op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen rondom dit project, houd dan deze site in de gaten of geef het door via het contactformulier . Je krijgt de updates in de mail! Aanmelden om mee te doen met dit project kan ook met hetzelfde formulier.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

UPDATES PROJECT ZWOL