vakopleiding costumière

Voor deze opleiding is enige naai-ervaring vereist. Het leerplan bestaat uit vijf modules. In de modules komen de volgende vakken aan de orde: naaitechnieken, patroontekenen, modelleren en naaivaardigheid. Als alle onderdelen met een voldoende zijn afgesloten ontvang je een certificaat.

Het maatnemen wordt behandeld en het vak pasvorm komt enigszins aan bod. Voor het vak textielwarenkennis leer je in theorie en praktijk verschillende soorten stoffen analyseren en waarvoor je deze kunt gebruiken, maar ook op welke manieren je deze stoffen kunt verwerken en bewerken.

De opleiding voorziet verder in het leren omgaan met diverse machines, zoals een naaimachine, een lockmachine en strijkapparatuur.

module 1

Basisnaaitechnieken

Tijdens deze module worden de basis naaitechnieken aangeleerd. Voor het vak patroontekenen komen verschillende rokmodellen aan de orde. Voor het vak naaivaardigheid naai je een rok met toepassing van de aangeleerde technieken.

module 2

Kinderkleding & pantalons

De tweede module omvat technieken voor kinderkleding en pantalons. Ook worden voor deze ontwerpen patronen getekend met daarop modellen volgens opdracht. Ter afsluiting staat het naaien van een kinderjas/jack en een pantalon, met toepassing van de aangeleerde technieken, op het programma.

module 3

Blouses & japonnen

De derde module behandelt technieken voor blouses en japonnen. Ook hier leer je voor het vak patroontekenen om het basispatroon van een blouse en een japon aan te passen. Dit doe je aan de hand van een tekening of foto van een eenvoudige blouse en japon. Ter afsluiting is het naaien van een blouse en een japon met daarin de verwerking van de aangeleerde technieken verplicht.

module 4

Pasvormtechniek voor rokken

De vierde module geeft inzicht in de pasvormtechniek voor rokken op een klant. Hierbij komt het volgende aan de orde: maten nemen, het tekenen van een pasklaar patroon, het in-de-pas naaien en afpassen hiervan op de klant. Dit alles gericht op een goede balans en pasvorm van de rok. Als afronding wordt een toets afgenomen in de eerste pas. Bij een voldoende wordt een certificaat verstrekt.

module 5

Patronenwerk

De laatste module teken je de patronen van vijf verschillende kledingstukken op ¼ schaal. Die patronen zijn gemaakt voor een klant of voor jezelf.

info & kosten

Duur

Opleidingsduur ca. 2 jaar, bij 35 lessen per jaar à 2,5 uur waarvan een half uur privé les en ca. 10 uur zelfstudie per week.

Kosten

Kosten: € 15,00 per les + jaarlijkse inschrijfkosten van € 30,00

Aanschaf patroonteken boeken en textielwarenkennis.

Voorwaarden

De kosten worden per kwartaal gefactureerd. Facturen worden per mail verzonden.

Als je niet naar de les kunt komen krijg je de betaalde les niet retour. We zoeken in overleg een ander moment om de les in te halen.

Als de les niet doorgaat, wordt deze in het volgende kwartaal in mindering gebracht op de factuur.

aanmelden

Vul het formulier in om je aan te melden Ik neem dan binnen enkele werkdagen contact met je op over de startdatum, de kosten en de benodigdheden.